2010. június 14., hétfő

Utazás











Arról még nem is írtam, hogy milyenek az autós utazásaink.




Dénes és Borsó, imáinkba foglaljuk a neveteket, a mega-meselemez teljesen leköti a gyerekeket, a magyar népmeséket meg Süsüt kb. 25-ször hallgattuk végig (most az egyszer nem túlzás). Már Andris is mondja "kérem süsü, sákány", Zsófi kívülről nyomja az egészet. Szoktunk még Mócártbácsit hallgatni (így kéri Zsófi), meg Lázár Ervint. Amy Whinehouse-t egyszer próbáltam, de Zsófi kifogásolta, mi meg beletörődtünk, jó az a mócártbácsi nekünk is...
Családi szórakozás az autós hullámvasutazás, "Apa elvitt bennünket a vidámparkba", a dimbes-dombos szakaszokon együtt visítozom a kölykökkel.

Az utak Ontarioban szuperek, Quebecben elhanyagoltabbak (hiába, a francia sikk ebben is). Vannak 14 sáv széles autópálya-komplexek, főleg Torontonál láttunk eddig ilyet, és hihetetlen, hogy ezeket is megtöltik az autók. Nem divat indexelni, a beengedést bármi módon megköszönni, és egy csomóan folyamatosan a belső sávban mennek. Ellenben száguldozás tényleg nincs.
A közel két hetes csavargásunk alatt 3000km-t mentünk, és ez az általam tervezett útvonalnál jóval kevesebb volt, itt tényleg minden olyan messze van... A kocsi jól bírta, Laci meg volt elégedve a fogyasztással is, 3,5l-es motorhoz képes a 8,5l/100km nem is olyan sok.
A kicsik egész jól bírják az utazást, legtöbbször alszanak is a hosszabb szakaszokon. Az utolsó napon, az utolsó három órából Andris majdnem kettőt végigordított, de szerintem csak meg akarta mutatni, hogy ilyet is tud, addig tényleg alig volt a kocsiban nyavalygás. Persze a kekszfogyasztás (elveimmel ellentétben) ipari mennyiségben volt mérhető, ez volt a béke ára.
A GPS a legjobb barátunk, én egy csomót nyomogattam, jó játék, hogy megmondja, hány km, mennyi idő van hátra, hol van a közelben park, benzinkút, szállás, kikerüli a dugókat, lehet vele térképet böngészni, forgalmat ellenőrizni. És már a gyerekek is fújják, hogy "200m múlva tarts jobbra, majd fordulj jobbra"... Rendőr egyszer állított meg, vidéki mellékúton szondáztattak, de amikor meglátták Laci becsületes képét, meg a súlyosbító tényezőket a hátsó ülésen, rögtön továbbengedtek minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése