2010. május 29., szombat

Kanadai szafari










A heten elmentunk szafarizni, elvegre is Kanadaban vagyunk, ezt nem lehet kihagyni. Persze mar a fobejaratnal elakadtunk a jatszoteren, utana meg Zsofi kikonyorogte, hogy menjunk be a strand reszre (itt nincsenek vadallatok, csak sok kisgyerek, lehet donteni, melyik a jobb). Jo kis hely volt, dimbes-dombos medence max 30 cm vizmelyseggel, a kicsi eleteben eloszor volt strandolni, egyfolytaban mondogatta, hogy "vizesz".
A szafari kocsival athajtos tipusu, tenyleg vicces, ahogy ott kolbaszolnak a kocsitol par meterre a zsirafok meg az orrszarvuk. Andris mindenkepp meg szerette volna kaparintani a strucctojasokat, persze ez nem ment.
Itt Kanadaban a biztonsagra meg a felelosseg elharitasara eleg nagy hangsulyt fektetnek (nehogy pereljen az allampolgar), ki is volt irva, hogy "Trespassers will be eaten".
A GPS nagyon bevalik, Laci ugy allitotta be, hogy a leggyorsabb uton navigaljon, na, mentunk ungon/berken keresztul, legalabb vegre lattuk a kanadai tajat.
Ami egyre inkabb biztos, hogy a gyerekek napi ket-harom ora autozastol mar teljesen kipurcannak, plane melegben. Egy-egy menos nap utan teljesen ki vagyuk vasalva a sok vinnyogastol. Ilyenkor csak egy megoldas van: kicsi edes maci alaku keksz, ez lett az elsosegelycsomagunk alapfelszerelese. Edesseg-korlatozo elveimet atmenetileg felretettem, ahogy a szomszedasszonyom mondta, eddig elveim voltak, mostmar gyerekeim...

2010. május 25., kedd

High Park







Itt tombol a kanikula, 31 fok volt ma, UV ezer. Elmentunk Toronto legnagyobb parkjaba, allatkert, kaland jatszoter, piknik, gyerekhajkuraszas. 4 ora alatt ugy elfaradtunk, hogy delutan mar csak otthon kornyadoztunk. A park tele volt szebbnel szebb madarakkal (Apu, kepzeld, nagyon szelidek a madarak, van vmilyen barna hasu fekete rigo szabasu madar, egy meterre megkozelit, itt a kertben is van feszke. Ma lattunk kardinalispintyet, legalabbis azt hiszem, az volt.) A mokusok a helyi verebek, rengeteg rohangalt ma a parkban.



Agi, nem is irtam, hogy mar penteken atvette Laci a kocsit, egy 3500 kobcentis chevrolet impala, elferunk benne kenyelmesen. Persze ez itt inkabb kisebbfajta auto, rengeteg a nagy SUV. Az utak iszonyu szelesek, 6-8 savos tobb helyen a palya. Es eleg komotosan vezetnek, mindenhol korlatozasok, a buntetes meg atszamitva akar millio forintos nagysagrend, ugyhogy mi is poroszkalunk.



A kocsiban van GPS, teljesen el vagyunk kenyeztetve, terkepet elo se kell venni. Lassan szervezodik a kiranduloprogram is, juni elso feleben Montreal/Quebec a cel, juni masodik feleben a Huron to partvideke, juli elejen leszunk egy hetet nemzeti parkban.



A heten meg itt leszunk Loncinal, innen megyunk kirandulgatni a kozeli helyekre, Niagarahoz, Torontoba. puszi Nektek, jo ejt (itt negyed 12)

Victoria Day




Itt hetfon unnepnap volt, kirajzottak az emberek. Kimentunk egy kozeli tohoz, szokokut, kacsak, libak, jatszoter, ami kell. Amit sejtettunk, igaz, a ket kolyokkel idegen terepen jatszoterezni komoly ketemberes erofeszites. Andrist egy percre sem lehet szem elol teveszteni, majdnem begyalogolt a toba. Itt egyebkent nagyon klasszak, tisztak a jatszoterek, es tenyleg minden nacio fellelheto (szuletett kanadait meg nem lattam, csak bevandorlokat). Ebedelni Szebi elvitt minket egy echte kanadai grillhouse-ba, meglepoen finom az igazi hamburger, koze nincs a fastfood-os verziohoz.
A kicsik eleg jol alkalmazkodtak a sok autozashoz, lassan kezd kimaradni a delutani alvas, a kocsiban kornyadoznak. Az esti tuzijatekot Loncival mar csak a teraszrol hallgattuk felalomban, Laci meg elment Szebivel hokimeccset nezni.

Csaladi program




Vasarnap megismertuk Szebi baratnojet, aranyos fiatal lany, perzsa szarmazasu, Jasmine. Szebi betanitotta, hogy ha Zsofi csacsog neki, csak bologasson, es idonkent mondja, hogy tenyleg, meg persze. Teljesen jol mukodik a dolog, Zso nagyon szeret vele beszelgetni.

Kb. 3 nap alatt atalltunk az itteni eletritmusra, estenkent kiulunk a teraszra borozni meg beszelgetni, kipihenni az egesz napos gyerekpesztralast.

Elso Hadikaland




Pentek este megvolt az elso igazi Hadikaland. Lonci ket 12 oras muszak kozott este borjuporkoltet fozott, es elaludt fozes kozben. A gyerekek kezdtek el orditani ejfelkor a buztol, hat, nem semmi fust lett a hazban egy perc alatt. Gyakorlatilag evakualni kellett a kolykoket a teraszra, ott ultunk fel kettoig pizsamaban. A felso szinten leirhatatlanul budos volt, a gyerekszoba lakhatatlan, negyen aludtunk a szuloi agyban. Ez lett volna az elso turheto ejszaka, na, igy eleg mozgalmas volt. A szombat a teljes ruhatarunk, agynemuk, torolkozok kimosasaval telt, izgi volt. Kozben a kicsik kint ublodoztek az udvaron, Zsofi elvezi, hogy Andris megy utana minden hulyesegbe.

2010. május 22., szombat

Nem akarom elkiabalni, de ugy tunik, a gyerekek atalltak az itteni idore. Tegnap vegigvonszoltuk oket az IKEAn (igen, itt is van es tok ugyanolyan, egyebkent a belso lepcsore vettunk Andrisellenes keritest), meg egy supermarketen, szegenyek, mint a zombik, de legalabb este 8kor elaludtak.
Tegnapi elmeny az itteni shopping kultura megismerese, basszus, itt minden oriasi, nem csak az orszag. Kavetejszin literes, vaj kilos, joghurt 60 egy csomagban, fagyi 3 kilos a kis kiszereles, es mindenbol ezerfele - itt nem aprozzak el.
Ma eleg rossz az ido (gondolom otthon meg kozben megerkezett a nyar), ugyhogy csak a kornyeken setaltunk. Ez egy alvovarosi resz, hat, az utcan tenyleg nem jar egy teremtett lelek sem. Mint Szebitol megtudtuk (Lonci fia), nem igazan divat setalni, parkba, jatszoterre menni (az olyan europai dolog), az atlagember szamara a vasarlas es az autos csavargas az idotoltes. Ma Laci Szebivel csavargott egesz delutan, megnyertem a ket kolykot itthon. Mindegy, mostanaban ugyis keveset jatszottam veluk. Tervezgetem a kovetkezo hetek kirandulasait, probalok szallast foglalni, eddig keves sikerrel. Otthon mi a helyzet?

2010. május 21., péntek

Uti beszamolo


Nem talalom az ekezetes betuket a laptopon...
Na, szoval itt vagyunk Kanadaban!
A repulout viszonylag siman telt, csak Andrissal kellett 6 orahosszat setalgatni a gepen fel s ala. Zsofi a rajzfilmcsatornan meg a gyerekmenu edessegein zsibbasztotta magat vegig, kipipalva. Mi Lacival a tulelesre jatszottunk. A kicsik az idoeltolodastol teljesen zizik voltak, otthoni ido szerint hajnal 2ig nem aludtak, csak nyuszogtek jo sokat, anyanyanyanya. Ugyhogy az elso romantikus ejszakankon en a ket gyerekkel aludtam.
Lonci nagyon nagyon kedvesen fogadott, isteni kajak, huto csurig pakolva, mindenhol virag...az sem tudta kiteriteni a jokedvebol, hogy hajnal 2.20kor ebredtek a kolykok reggelizni, onnantol kezdve megy a buli. A lakast meg gyerekbiztossa kell tenni, addig Andris sarkaban caplatunk, nehogy leguruljon a lepcson. Mindjart indulunk vasarolni, a kocsiban biztos elalszanak.
Talan ma mar kicsit mi is tudunk pihenni, ennyit elsore, majd jonnek a fotok is...

2010. május 19., szerda


Remélhetőleg itt hírt tudunk adni magunkról a kanadai nyaralásunk alatt. Megpróbálok majd fotókat is feltölteni.